Je li biljno meso budućnost zdravog načina života i izgradnje mišićne mase, a u isto vrijeme i bolji odabir za same životinje i naš planet? Može li biljno meso biti način za održavanje zdravog načina života uz uživanje u hamburgerima?
Svake godine ljudi su sve više željni pronaći alternative mesu, a biljno meso jedan je od popularnijih odabira.
Sve je više proizvođača biljnog mesa
Svi smo probali vegetarijanski hamburger, ali proizvođači biljnog mesa daju sve od sebe da ono ima isti okus i teksturu kao pravo meso te da zamijeni meso u različitim obrocima.
Biljno meso možete pronaći u svim oblicima i veličinama - od kobasica do odrezaka. Svaki tjedan novi proizvod se pojavi na policama supermarketa tako da se čini da se ove tvrtke pojavljuju niotkuda.
Ali što je budućnost tih tvrtki?
Predviđa se da će do 2026. godine tržište biljnog mesa vrijediti 6,5 milijardi dolara.
Tako da njihova budućnost izgleda poprilično dobro. Koristeći sastojke poput graha, kvinoje, graška i proteina soje, proizvode biljno meso koje uistinu ima okus poput pravog mesa. Odlično, zar ne?
Pripremite si hamburger bez ikakvog osjećaja krivnje. Međutim, bez obzira na to je li biljno meso budućnost, na kraju se sve svodi na druge stvari, poput okusa.
Kakvog je okusa biljnog mesa?
Prva stvar na koju većina nas pomisli kada stavlja nešto na tanjur je okus koji ćemo osjetiti u ustima. Ima li biljno meso uistinu isti okus kao pravo meso?
To je glavni razlog zašto ljudi ne žele isprobati biljno ili vegansko meso - brine ih okus. Anketa koju je provelo međunarodno vijeće za informiranje o hrani pokazala je da se 53% ispitanika kod biljnog mesa najviše sviđa upravo njegov okus, a 35% najviše se sviđa tekstura.
Znamo da se o ukusima i preferencijama ne raspravlja i da ne možemo govoriti za sve, ali budući da biljno meso dobro prolazi na tržištu, trebalo bi biti poprilično ukusno, zar ne? Naravno, najbolji način za saznati sviđa li vam se je da ga i sami isprobate.
Je li biljno meso dobar izvor proteina?
Evo što svi želimo znati: hoće li biljno mesu upropastiti moj napredak u teretani?
Ljudi su ponajviše zabrinuti oko utjecaja biljnog mesa na rast mišića i kondiciju jer, kao što znamo, protein je jako važan za rast mišića.
Prosječna biljna pljeskavica sadrži više od 20g proteina (baš poput našeg izolata proteina sirutke). Međutim, jedna dobra stvar stvarnog mesu i sirutki je da su puni proteini: sadrže dovoljno svih 9 esencijalnih aminokiselina koje trebamo i stoga su optimalni za rast mišića.
Biljno meso obično koristi biljne bjelančevine iz izvora kao što su grašak ili soja. Ako je biljno meso sadrži soju, tada također sadrži i dovoljno svih 9 esencijalnih aminokiselina da bi se smatralo punopravnom bjelančevinom te je dobro za rast mišića.
Ako je napravljeno iz proteina graška, tada ne sadrži dvije od devet esencijalnih aminokiselina: metionin i cistein. Zbog toga ćete ove dvije aminokiseline možda morati dobiti iz drugog izvora. Salata od kvinoje s orašastim plodovima i sjemenkama će dobro poslužiti.
Samo trebate provjeriti sastojke kako biste saznali koje proteine biljno meso sadrži i koliko proteina vi dobivate. Biljni proteini mogu se natjecati s mesom kao dobrim izvorom proteina tako da možete računati na njih da vam pomognu u izgradnji mišića.
Jesu li biljke bolje od mesa za zdravlje?
Možda bi pomislili da je biljno meso zdravije jer je dobiveno iz biljaka - no što je zapravo istina?
Stvarnost je da mnoge vrste biljnog mesa nisu izrađene od povrća. Ako je meso napravljeno od prerađene soje, možda su dodani i drugi sastojci.
Ovo je vjerojatno najveći problem što će tiče zdravlja: biljno mesu u konačnici može biti prerađena hrana. Može sadržavati dodatke i emulgatore tako da svakako provjerite sastojke kako biste bili sigurni.
Nažalost, žiri je još uvijek neodlučan koliko je zdravo biljno meso. Kao i bilo što drugo, samo trebate pogledati deklaraciju, uključiti ga u uravnoteženu prehranu i jesti druge domaće veganske obroke.
Je li biljno meso stvarno dobro za planetu?
Proizvodnja mesa jedan je od najgorih izvora emisije CO2 na svijetu. Smanjenje proizvodnje mesa može biti samo dobra stvar za majku prirodu.
Istraživanje iz 2018. godine koje su proveli američka tvrtka Beyond Meat, koja se bavi proizvodnjom biljnog mesa, i Sveučilište u Michiganu pokazalo je da proizvodnja biljnog mesa troši 46% manje energije i koristi 93% manje zemlje od normalnog mesa. 1Beyond Meat u svojoj proizvodnji proizvodi 90% manje stakleničkih plinova. Dakle, po njihovom mišljenju, biljno meso korisno je za Zemlju.
To je doista snažan argument da je biljno meso budućnost: dok se krećemo prema zelenijem svijetu, biljno meso može biti ekološki prihvatljiva opcija za ono što jedemo.
Poruka za razmišljanje
Biljno meso za neke uistinu zvuči kao nešto iz budućnosti. No je li stvarno budućnost? Pa, čini se da je izvrsno za okoliš i može biti dobro za izgradnju mišićne mase. A za naše cjelokupno zdravlje ćemo samo morati pričekati i vidjeti.
Međutim, ako vas brine da jedete previše prerađene hrane (i pravog mesa), ubacite još veganskih obroka u svoju prehranu. Tada ćete biti na pravom putu.
Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.
1. Heller, Martin C. and Gregory A. Keoleian. (2018) “Beyond Meat’s Beyond Burger Life Cycle Assessment: A detailed comparison between a plant-based and an animal-based protein source.” CSS Report, University of Michigan: Ann Arbor 1-38.