Sirutka ili “Whey” je žuta teku?ina odnosno nusproizvod koji dobijemo kod proizvodnje sira ili jogurta. Puna je vitamina i minerala, te kao takva ima mnoge benefite na naše tijelo.
Uzimimo za primjer proizvodnju cheddar sira:? 95% vode odlazi u sirutku ? 96% laktoze odlazi u sirutku ? 4% kazeina idlazi u sirutku ? 93% sirutkinog proteina je u sirutki ? 50% mineral odlazi u sirutku
Uzmimo u obzir da je omjer druga?iji kod proizvodnje ostalih sireva i jogurta.
Koje su sve prednosti korištenja sirutke?
? Pove?ava snagu i izdžljivost ? Poboljšava imunološki sustav ? Snižava krvni tlak ? Dobra je za zdravlje srca ? Poboljšava nastranak zdravih bakterija u želudcu ? ?isti mokra?ne kanale ? Poti?e otapanje masnog tkiva ? Poboljšava probavu ? Poboljšava rad bubrega ? Dobra je za zdravlje jetre
Iako ju je teško konzumirati zbog okusa koji ne?e svima odgovarati možete ju iskoristiti na sljede?e na?ine:
? Kada radite kruh unjesto vode dodajte sirutku ? Možete ju koristiti kod shakeova ili smoothiea ? Dodati ju u razna variva ? U njoj možete kuhati rižu ili tjesteninu ? Možete ju iskoristiti za juhe ? Dodavanje u kupku za mekšu kožu i kosu ? Kao dodatak prehrani Vašim ku?nim ljubimcima ? S njom možete zaljevati i Vaše biljke ? Možete u nju staviti zobene ili chia sjemenke ? Možete u nju staviti ?umbir, limun i mentu za zdrav i ukusan napitak
Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.