Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak3 godina Prije
Ovaj veganski recept zagarantirani je pobjednik što se tiče tjednih obroka.
Bilo da ste vegan ili samo tražite neki zdravi recept da se malo odmorite od piletine i riže, ovaj ukusan dal od leće je odličan odabir za začiniti rutinu.
Radi se od crvene leće koja je bogata proteinima i vlaknima, kao i esencijalnim hranjivim tvarima poput B vitamina, željeza, kalija i cinka. Leća je idealna za unos cijelog skupa hranjivih tvari u vašu dnevnu prehranu.
A ako imate vremena, svakako se počastite ovim nevjerojatnim domaćim naan kruhom koji fenomenalno paše uz leću. Naan kruh je super jednostavan za napravit, u potpunosti je veganski i učinit će vaše kolege ljubomornima za vrijeme ručka.
Za 4 obrokaSastojci
Za dal od leće:- 2 žlice 100% kokosovog ulja
- 1 luk (sitno sjeckani)
- 2,5 cm dugačak komad đumbira (ribanog)
- 3 češnja češnjaka (sjeckanog)
- 1 i pol žlica kurkume
- 1 i pol žlica kumina
- 1 i pol žlica karija u prahu
- 300 g crvene leće (oprane)
- 1 limenka sjeckane rajčice
- 1,2 l povrtnog temeljca
- Korijander za posluživanje
- 200 g običnog brašna
- ¼ žčičice soli
- 2 žličice praška za pecivo
- 250 g običnog jogurta bez mlijeka
Način pripreme
- Prvo dodajte kokosovo ulje u veliku posudu i zagrijte na vatri srednje jačine. Nakon što se kokosovo ulje otopi, dodajte luk, đumbir i češnjak te pržite 3-4 minute, povremeno miješajući.
- Dok čekate, pripremite temeljac u zasebnoj posudi - otopite kocku u 1200 ml kipuće vode. Pustite sa strane.
- Zatim dodajte kurkume, kumin i curry prah u tavu i pecite još jednu minutu, miješajući.
- Dodajte leću i promiješajte kako biste bili sigurni da se potpuno izmiješa sa sastojcima koji su već u tavi. Zatim dodajte rajčicu i promiješajte.
- Sada lagano ulijte temeljac, polako miješajući kako biste bili sigurni da je sve potpuno pomiješano. Smanjite toplinu, pokrijte posudu s poklopcem i ostavite da se pirja 30 minuta.
- Dok čekate, počnite pripremati naan kruh. Dodajte brašno, sol, prašak za pecivo i jogurt u posudu i dobro miješajte dok ne dobijete gusto tijesto.
- Pospite malo brašna na radnu površinu, a zatim upotrijebite ruke kako biste potpuno zamijesili tijesto te ga odvojite u kugle jednake veličine. S oštrim nožem prerežite kugle na dva jednaka dijela. Mi smo se odlučili za 8 dijelova za maleni naan kruh, ali možete podijeliti na četvrtine za 4 velika kruha.
- Rukama oblikujte svaki dio u oblik ravnog disk, a zatim ih stavite na tavu zagrijanu na srednje vrućoj vatri, jedan po jedan. Pecite nekoliko minuta sve dok se tijesto ne počne dizati i dobije zlaćanu boju.
- Nakon što se leća skuha, dobro promiješajte, a zatim zajedno s rižom odvojite u posudice za čuvanje hrane. Dodajte mini naan kruh u svaku i ukrasite korijanderom.
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak