Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak4 godina Prije
Pite su božićni klasici bez kojih jednostavno ne može u ovo doba godine.
Ovaj jednostavan recept odličan je za pripremu vlastitih pita koje ne samo da će biti svježe pečene i ukusne, nego će u vama probuditi i ono pravo blagdansko raspoloženje. Osim toga, cijela kuća će mirisati božanstveno.
Za 12 komadaSastojci
- 1 žlica 100% kokosovog ulja
- 100 g grožđica
- 100 g ribizla
- 100 g sušene brusnice
- Sok 2 naranče
- 1 jabuka (sitno nasjeckana)
- 1 žličica esencije vanilije
- 1 žličica miješanih začina
- 1 žličica smeđeg šećera
- Limunova korica
- Gotovo prhko tijesto
- Brašno (za posipanje radne površine)
- Okrugli rezač za tijesto (a može i obična šalica)
- Rezač za tijesto u obliku zvijezde
Način pripreme
- Zagrijte pećnicu na 180°C
- Zagrijte kokosovo ulje u velikoj tavi i dodajte nasjeckanu jabuku.
- Pržite jabuke 3 minute, a zatim dodajte grožđice, ribizle, suhe brusnice, sok od naranče, vaniliju, mješavinu začina, smeđi šećer i limunovu koricu i promiješajte.
- Pustite da se lagano vrije 10-15 minuta.
- U međuvremenu, lagano pospite radnu površinu brašnom i položite tijesto.
- Koristeći valjak za valjanje, razvaljajte tijesto dok ne bude otprilike debljine kovanice. Zatim, uz pomoć rezača za tijesto, izrežite tijesto na12 krugova i stavite sa strane. Provjerite je li promjer izrezanog tijesta malo veći od kalupa za muffine.
- Zatim od preostalog tijesta napravite kuglu i ponovno ga razvaljajte na površini posutoj brašnom. Koristite rezač u obliku zvijezde kako biste izrezali tijesto na 12 zvjezdica.
- A sad pripremi svoje pite. Lagano podmažite kalup za muffin s malo kokosovog ulja, a zatim oblikujte okruglo tijesto stavite u kalup. Ispunite ga punjenjem, a na vrhu stavite tijesto u obliku zvijezde.
- Pecite u pećnici 10-15 minuta, a zatim izvadite i pustite da se ohladi. Ukrasite svoje pite šećerom u prahu i uživajte!
Marija Gojević-Zrnić
Pisac i stručnjak