Postoji puno izvora proteinskih napitaka koje koristimo kao dodatak prehrani, najčešće kao shake nakon treninga. Ovdje ćemo obraditi one koje najčešće koristimo i od kuda oni dolaze, te njihov sastav.
Whey koncentrat
Whey koncentrat je osnovni i daleko najčeće korišteni izvor proteina zbog lake topljivosti, dobrog okusa i pristupačne cijene. Obično ima oko 80% proteina i sadrži laktozu. Dobiva se iz sirutke koristeći određene enzime prilikom izlaganja viskokim temperaturama. Sporije se probavlja od izolata i hidroizolata. Bogat je sa esencijalnim aminokiselinama kao i izloat, te hidroizolat. Idealan je kao zamjenski obrok, ali i za shake nakon treninga.
Whey izolat
Whey izolat sadrži manje laktoze i manje masti. Brže se probavlja sadrži i preko 90% proteina. Proizvodnja je skuplja jer se koristi tehnika ionizacije i prolazi dodatan proces filtracije kako bi se uklonila laktoza i masti. Idealan je za shake nakon treninga zbog brže probavljivosti.
Protein hidroizolat
Hidroizolat ne sadrži laktozu, te često ne sadrži ni masti ni dodatne ugljikohidrate. Najbrže se probavlja i udio proteina je veći od 95%. Proizvodi se tako da se dodaje voda polimerima proteina što iz razbija na manje grupe proteina nazvane peptide. Jedna grupa sadrži od 2 do 5 aminokiselina. Idealan je kao shake iza treninga zbog brze probavljivosti.
Kazein
Kao i sirutka, kazein pronalazimo u mlijeku. Njegova razgradnja je puno sporija, što ga čini idealnim obrokom prije spavanja. Često se kazein koristi za izradu sireva. Kada se mlijeko ili sirutka izloži određenim temperaturama, kazein se razdvaja i dehidrira. Sadrži laktozu, te sličan udio masti kao i whey koncentrat. Sadrži oko 70-80% proteina u suhoj tvari.
Sojin protein
Sojin protein se dobiva iz soje koja sadrži visok udio proteina. Vrlo je kvalitetan protein, pogotovo za one koje su vegani i vegetarijanci ili one koji su osjetljivi na laktozu. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, može spustiti razinu kolesterola i dobar je za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Idealan je kao zamjenski obrok, ali i za shake nakon treninga.
Protein konoplje
Protein konoplje sadrži sve aminokiseline, ne sadrži laktozu, lako se probavlja i povećava razinu energije. Naravno ne sadrži THC i legalan je za korištenje kao i za prodaju. Proizvodi se od sjemenki konoplje. Idealan je kao zamjenski obrok, ali i za shake nakon treninga.
Rižin protein
Rižin protein ne sadrži laktozu i gluten. Mogu ga koristiti vegani. Iako ima veći udio ugljikohidrata, udio proteina je oko 80%, te se vrlo lako probavlja. Sadrži odličan profil aminokiselina sličan ljudskom mlijeku. Značajno pridonosi mišićnoj masi. Riža – najčešće smeđa, tretira se sa enzimima koji razdvajaju ugljikohidrate od proteina. Bogat je cisteinom i methioninom, ali sadrži malo lisina. Idealan je kao zamjenski obrok, ali i za shake nakon treninga.
Protein graška
Protein graška ne sarži laktozu i ima visok udio aminokiselina. Brzo se i lako probavlja. Odličan je za povećanje mišićne mase. Pogodan je za vegane. Od svih biljnih proteina protein graška je najbolji za sve koji treniraju. Dobiva se mljevenjem graška koji se miješa sa vodom, nakon čega se odvajaju vlakna i škrob. U prosjeku 30g praha ima 23 grama proteina, 6 grama vlakana, 400 IU vitamina D, 5 IU vitamina E, 5 mikrograma vitamina K i 200 IU vitamina A. Udio proteina je 85%. . Idealan je kao zamjenski obrok, ali i za shake nakon treninga.
Goveđi protein
Da, goveđi protein. Govedina se prvo kuha u velikim količinama kako bi se stvorila tekućina bogata nutrijentima i svim aminokiselinama. Nakon toga odvajaju se masti i ugljikohidrati, te ostaje 98% čistih aminokiselina. Sve ide u daljnju obradu, suši se i stvara se konačni proizvod. Ima visok udio arginine, glicina i prolina, te značajni udio BCAA – leucina, isoleucina i valina. Mjerica od 30 grama praha sadrži oko 29.5 grama proteina, 0 grama ugljikohidrata i manje od 1 grama masti. Goveđi protein ima najveću koncentraciju proteina u suhoj tvari. Duže se probavlja što ga ne čini savršenim izborom za shake nakon treninga. Sadrži veći udio natrija. Odličan je za sve koji su intolerantni na laktozu, one koji su na paleo dijeti ili žele povećati udio mesa u prehrani. Odličan je kao zamjenski obrok.
Bjelanjak u prahu
Protein bjelanjaka je odličan izvor proteina sa 0 grama masti po serviranju. Dobiva se odvajanjem bjelanjaka od žutanjaka koji se izlažu većim temperaturama kako bi se dobio prah. Ne sadrži laktozu i gluten, te je odličan kao zamjenski obrok za povećanje mišićne mase ili udio proteina u prehrani. Udio proteina je 80%. Sadrži odličan profil aminokisleina. Idealan je kao zamjenski obrok, ali i za shake nakon treninga.
Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.