Whey protein potpuno je prirodan dodatak prehrani koji nastaje kao nusprodukt pri proizvodnji sira, točnije od mliječne sirutke. Lako je probavljiv, brzo se apsorbira i sadrži proteine visoke biološke vrijednosti. Pruža visoko kvalitetne proteine koji su potrebni svakoj osobi neovisno o količini fizičke aktivnosti. Pogrešno je mišljenje kako od Whey proteina koristi mogu imati samo sportaši i fizički aktivne osobe. Današnja prehrana većine ljudi bazirana je na hrani koja sadrži veliki udio jednostavnih ugljikohidrata (šećera), a siromašna proteinima visoke biološke vrijednosti kakve nalazimo u Whey proteinu.
Upravo zbog toga, korist od uključivanja Whey proteina kao dodatka prehrani imaju sve osobe, nebitno o razini fizičke aktivnosti i treniranosti. Whey protein ima sposobnost stimuliranja prirodne proizvodnje glutationa - najjačeg antioksidansa u tijelu važnog za kompletno zdravlje i imunosni sustav. Sadrži i kvadro-peptide (kratke proteinske lance od po 4 aminokiseline) koje imaju mogućnost ublažavanja i otklanjanja bolova, što je važno nakon teških treninga s utezima, ali i kod težih bolesti. Upravo zbog ovih činjenica, korist od uključivanja whey proteina kao dodatka prehrani imaju sve osobe nevezano za količinu fizičke aktivnost.
U nastavku teksta ću vam predstaviti malo drugačiji način konzumiranja Whey-a. To je način konzumiranja kojeg prakticiramo mi u natjecateljskom bodybuildingu i koji daje nesumnjivo najbolje rezultate za sve koji imaju cilj izgradnju čiste mišićne mase i održavanje iste u periodima definicije.
KAKO UZIMATI WHEY PROTEIN?
Budući da se Whey protein rastvara i ulazi u krvotok za 20-30 minuta, treba ga uzimati:
1. 30 minuta prije treninga treba uzeti prvu mjericu (25g): Do trenutka kada trening počne i naprave se prve serije Whey protein će već biti rastavljen na aminokiseline i peptide koji su spremni za ulazak u mišiće. Whey koji smo uzeli 30 minuta prije treninga pokriva mišiće s aminokiselinama za prvih 30 minuta treninga. 2. Pred početak treninga uzimamo drugu mjericu (25g): Da bi se pokrio ostatak treninga (ako traje 60 minuta) bit će probavljen za 30 minuta što znači da će točno na sredini treninga u mišić početi stizati nove aminokiseline koje će nas opskrbljivati do samog kraja treninga. 3. 30 minuta pred kraj treninga uzimamo treću mjericu (25g): Aminokiseline iz ove treće porcije počet će stizati u mišiće neposredno poslije treninga, što je izrazito bitno zbog oporavka mišića od treninga.
Ako radite na mišićnoj definiciji preporučujem vam da koristite Impact whey izolat zbog niskog sadržaja masti i ugljikohidrata (manje od 1%), a visokog udjela proteina (više od 90%). U fazi definicije ugljikohidrate i masti drastično smanjujemo kako bi stvorili kalorijski deficit, a proteine držimo visoko kako bi spriječili mišićni katabolizam. Upravo zbog toga je Impact whey izolat najbolji izbor.
Ako radite na dobivanju mišiće mase koristite Impact Whey protein u kombinaciji sa dekstrozom. Dekstroza (grožđani šećer), dovodi do brzog izbacivanja inzulina u krvotok, koji je važan za transport aminokiselina u mišiće. Inzulin ujedno smanjuje i nivo kortizola koji nadbubrežne žlijezde izbace u krvotok za vrijeme treninga i koji dovodi do katabolizma (razlaganja) mišića.
Naši se članci trebaju koristiti samo u informativne i obrazovne svrhe te nisu namijenjeni za medicinski savjet. Ako ste zabrinuti za svoje zdravlje, obratite se stručnoj osobi prije uzimanja prehrambenih dodataka ili uvođenja značajnih promjena u prehrani.