Pokušavate izbjeći šećer? Pokušajte grickati sirovo povrće! Ukoliko jedete razno povrće u bojama duge dobit ćete čitav raspon vitamina i minerala te će vam biti mnogo interesantnije za jelo.
Dodajte novu dimenziju vašem povrću sa sjemenkama, začinima i hranjivim umacima kao što su guacamole i humus. Sjemenke i umaci kao humus i guacaamole sadrže proteine i esencijalne masne kiseline te čitav spektar okusa koji će vašem povrću vratiti život.
Savjet: Pokušajte rezati povrće na zanimljive načine kako bi ih učinili zanimljivima za jelo, te uvijek operite vaše povrće prije jela!
Povrće koje biste trebali grickati još danas:
- Avokado – odličan izvor esencijalnih masnih kiselina.
- Mrkva – puna vitamina A. Sjecite je spiralno, na štapiće ili kolutiće.
- Organske začinjene bundevine sjemenke – odličan način za povećanje unosa proteina sa širokim spektrom okusa. Imaju nizak sadržaj šećera, a visok sadržaj vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina.
- Rotkvice – hrskave, hranjive te pune vitamina i minerala. Operite ih prije uporabe te takve konzumirajte.
- Rajčica – postoji različiti raspon okusa kada je u pitanju rajčica. Probajte različite vrste kako biste poboljšali svoju prehranu.
- Kukuruz šećerac – najbolje ga je jesti sirovog ili minimalno kuhanog, ima odličan sladak okus. Grickajte cijela zrna za uživanje maksimalnog benefita.
- Paprike – pune vitamina A i C. Probajte ih jesti u raznim bojama za niz vitamina i minerala.
Domaći Guacamole recept za kombinaciju uz povrće
Sastojci:
2 rajčice (isjeckane)
2 zrela avokada
½ crvenog luka (isjeckan)
1 svježi limun (sok)
Prstohvat soli i papra
Šaka kiselih ljutih papričica (isjeckanih)
Šaka svježeg korijandera, plus ekstra za dekoriranje (isjeckanog)
Način pripreme:1. Isjecite avokado po dužini, zatim ukloniti košticu i izvadite ostatak. Fino isjeckajte rajčicu, crveni luk, ljute papričice i korijander.
2. Izgnječite avokado vilicom i kombinirajte s preostalim sastojcima za guacamole.